top of page
Foto van schrijverBianca Blom

Hoe representeren in een familieopstelling doorwerkt in je leven

Representeren bij opstellingen of resoneren bij iopt-processen (ook opstellingen) geeft je de ruimte om je innerlijke beweging te volgen. Hoe je je dat moet voorstellen? Ik neem je even mee in de vraag: hoe representeren in een familieopstelling doorwerkt in je leven.

 

Aanpassing

Om uit te leggen wat het is, representeren, begin ik bij het onderdrukken van onze impulsen, emoties, gedachten en fysieke sensaties. We zijn gewend geraakt om deze innerlijke bewegingen te onderdrukken, bagatelliseren of zelfs te vermijden. Veelal ontstaat dit al in onze kindertijd waarin we feilloos aanvoelen wat wel en niet gebruikelijk is. Of er is geen ruimte voor wat jij als authentiek kind ervaart. Ofwel: we zijn loyaal aan de patronen van overleven binnen ons familiesysteem. Met als gevolg: aanpassing.

 

Wat zal de ander denken?

De kans bestaat dat je niet eens meer registreert dat je iets onderdrukt. Om meer bewustzijn te creëren, kun je jezelf onder de loep nemen. Ga bijvoorbeeld eens letten op de momenten dat je je innerlijke beweging tegenhoudt. En let dan ook op gedachten als: wat zal de ander denken? Ik mag/kan nu niet verdrietig zijn. Ik kan maar beter wel gaan, terwijl ik liever thuis blijf. Straks vinden ze me lui. Wie zei/zegt dit tegen jou?

 

Een opstelling zoekt niet naar een oplossing, maar naar erkenning voor dat wat buitengesloten wordt.

Tot expressie brengen

Wat je óók kunt doen (je voelt ‘m al aankomen) is met regelmaat representeren in opstellingen. Als representant word je namelijk uitgenodigd om je innerlijke bewegingen te volgen. Sterker nog: het is super relevant wat je als representant ervaart. Een opstelling of iopt proces maakt het mogelijk om dat wat ingehouden wordt tot expressie te brengen. Een opstelling of iopt-proces zoekt niet naar een oplossing, maar naar erkenning voor dat wat er buitengesloten wordt.

 

Kan ik iets fout doen?

Stel: je wordt gevraagd voor de plek van iemands vader. Het kan zijn dat je het een en ander voelt voordat de opstelling begint: ineens hoofdpijn, misselijk of emotioneel, knikkende knieën, staren, weg willen. En hoe weet je nu of het bij de representanten plek hoort of bij jezelf? Je kunt jezelf afvragen: wat is er in mij verandert ten opzichte van het moment vóór de opstelling? Als opsteller stel ik de vraag: wat neem je nu waar? En dat geeft je de ruimte om tot expressie te komen. Ik ga ervan uit dat het relevant is wat je ervaart. Of dit nu twijfel is, veel gedachten of helemaal niks. Ook de gedachte: ‘voel ik het wel goed?’ kan heel relevant zijn en iets zeggen over de plek waar je voor staat.

 

Intense emoties of sensaties

Het komt wel eens voor dat de plek die je als representant inneemt heel intens is met bijvoorbeeld veel verdriet, zwaarte, onmacht of walging. De intensiteit vraagt dan veel energie van je. Als opsteller benoem ik de intensiteit en nodig je uit om de volumeknop iets omlaag te zetten. Je bent 80% jezelf en 20% als representant. De energie en intensiteit zijn helder en werken door. En het is niet de bedoeling dat je er last van hebt of krijgt, het is de bedoeling dat het jou en het systeem wat biedt. Tegelijk biedt het je inkijk in je eigen patronen als je bijvoorbeeld vol overgave 100% in de rol stapt en jezelf verliest.

 

Erkennen is de helende beweging.

Erkennen is de kracht van opstellingen. Om dat wat zichtbaar wil worden, erkenning te geven voor de buitensluiting waar het lang in heeft verkeerd. Niet alleen geeft het jou als individu ruimte om meer je innerlijke bewegingen te volgen, ook het systeem van de vraaginbrenger.


Wil je meer lezen over representeren. Check dan ook eens deze blog. Meedoen aan een opstelling? Check onze agenda.



Bianca Blom: "Hoe representeren in een familieopstelling doorwerkt in je leven"

.

Kommentarer


De Verderkijkers in je inbox?

Inspiratie?
En als eerste weten wanneer de volgende workshop is?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om.

bottom of page